01.03.2011

 

    1. marta 1992. godine bh. građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost BiH. Ovaj datum danas se obilježava samo u Federaciji, dok je u RS-u 1. mart običan radni dan. Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje:

– Da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda. Veliki broj glasača srpske nacionalnosti opstruirao je izbore po nalogu svoje tada vodeće nac. stranke SDS.

     Vratimo li se u u to vrijeme,  uzimajuči u obzir događaje koji su predhodili, a zatim  slijedili, nezavisnost  BiH je nešto najlogičnije što je moglo da se desi. Izlazak Slovenije i Hrvatske samo je lančana reakcija na preostale republike, kandidate za razdruživanje iz zajedničke nam države. Postojala su mnoga druga, mnogo civilizovanija riješenja za dotadašnju državu, nažalost, pametni su začutali, a psihopate na vlasti riješiše oružjem i najviše nevinom krvlju da brane neodbranjivo.

 A naša BiH?

     Vjekovima je ova zemlja, od svoga nastanka imala svoje uspone i padove, napadale je i prisvajale tuđinske horde sijući smutnju, zlo, a ponekad i svoju kulturu. Prihvatala je ona  pustolove, hoštaplere, jebivjetre raznih profila, bogate, siromašne, obrazovane, humaniste,  nesretne, prognane i ko zna koga sve  ne, nikoga ne pitajući ni ko je ni odakle je. Sve je to dobročudni bosanskohercegovački čovjek prihvatio, integrirao, asimilirao i preturio preko glave. Pa ima li onda veće tuge nego da je negiraju i osporavaju  mnogi čiji korijeni sežu u daleku prošlost ovoga podneblja!? 

    Volio sam onu državu, a nešto mi baš i nije izgledala prevelika. Još u ono vrijeme smatrao sam pristupanje EZ nečim vrlo pozitivnim, korisnim i  neminovnim. Sada, osta nam ova naša, današnja BiH, došli su neki ”loši momci” koji bi još da je komadaju, smanjuju i dijele, te nas mnogo udaljiše od svega pozitivnog pa i od EZ. Malo je onoga oko čega mogu da se dogovore – i još su tu! 

    Možemo živjeti u bilo kojoj državi, osjećati se lijepo i ”sretno”, a samo ona u kojoj smo rođeni u srcu je nosimo, htjeli mi to priznati ili ne!

Jednoga lijepog dana i ovo će proći, a ova će se zemlja sretnom zvati!

Do tada i dok se ne dogovore – Bosno i Hercegovino – SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!

——————————————————————————————————– 

Na današnji dan 01.03.1933 g. u Šibeniku je rođen hrvatski pozorišni, televizijski i filmski glumac Špiro Guberina. Stariji ga se sjećaju po izvanrednoj ulozi Strikana iz TV serije ”Velo misto” snimljene 1979 – 1981 g. prema knjizi Miljenka Smoje.

 

marijan2
Lijep, pametan, mlad i jako, jako skroman... Ovako je bilo kada sam se tek registrovao. Nisam više toliko ni lijep, ni pametan, nabacila se koja godinica, a i o skromnosti bi se dalo malo popričati.

1 komentar

  1. Svaka cast domacine, potpisujem odmah priznanje o kojem govoris.
    Jedina mala utjeha koje se sjecam iz onih nesretnih vremena preobrazaja je da
    na mom glasackom mjestu 235, OS Bane Surbat, nisu pobijedili nacionalisti.
    Sretan Praznik !

Komentariši